Aktiviteter

Laterna Magica inviterer barn og ungdom mellom 10 og 25 år fra Vesterålen til å lage film og delta på vår filmkonkurranse. Årets tema er mystisk lys!

La deg inspirere av årets tema eller lag film om akkurat det du vil. Filmens varighet skal være maks 7 min. Du kan lage film alene eller i gruppe. Bruk det du har av utstyr. Det er fint mulig å lage film med kameraet på mobiltelefonen din. Det viktigste er å la kreativiteten din flyte fritt, vis fortellerlyst og kos deg med filmskaping.

Alle innsendte filmer vil vurderes av en filmfaglig jury. Det deles ut premier i 7 kategorier:

  • Klasse I Egenprodusert film 10 – 13 år (barneskolen)
  • Klasse II Egenprodusert film 14 – 16 år (ungdomsskolen)
  • Klasse III Egenprodusert film 17 – 20 år (videregående skole)
  • Klasse IV Egenprodusert film 20 – 25 år
  • Juryens spesialpris
  • Temaprisen Mystisk Lys
  • TikTokprisen (snap, reels, osv.)

Alle som sender inn filmer inviterer på den rode løperen til Laterna Magica filmfesten, mandag 13. november kl. 18:00Kulturfabrikken Sortland.

Sendt inn film nå.

Her er årets jury!

Vi har gleden av å presentere årets jury for Laterna Magicas filmkonkurranse. De skal dele ut priser under årets filmfest mandag 13. november. Det er åpent for unge filmspirer å levere inn film helt til 20. oktober.

Kultursamarbeidet håper nå at alle filminteresserte ungdom i Vesterålen gjør seg klar til å delta på høstens filmfest enten med egen film eller som publikum. Årets tema er Mystisk Lys, man kan lage film både basert på tema eller fritt etter eget ønske. 

Jonatan Ottesen, juryleder

Jonatan Ottesen fra Sørbygda i Sortland jobber som kreativ leder og regissør, bor i Bergen men har sitt virke i hele Norge. Han er akkurat ferdig med sin første dokumentar ‘»Kronisk Dans» som er rundt på festivaler i hele verden akkurat nå. Jonatan er i startfasen med 3 ulike dokumentar prosjekter som skal lages i løpet av de neste 2 årene. Han driver til vanlig et firma som heter Rett Vest AS som er et ungt og nyskapende firma innen multimediaproduksjon. Han startet sin karriere på Laterna Magica og hadde sin første visning der sammen med Herman Henriksen tilbake i 2018. 

‘’Nå gleder jeg meg stort til å få dele ut prisene jeg drømte om selv sammens med resten av juryen!’’ sier Jonatan Ottesen, juryleder for årets Laterna Magica filmkonkurranse.

Andrea White Hveding, jurymedlem

Andrea White Hveding arbeider som queer regissør og multidisiplinær kunstner, og holder til på Kysten Kultursenter i Tromsø. De har laget en rekke kortfilmer og videoverk, og i 2022 ferdigstilte de sin første langfilm «Jeg er meg forrevet». I juni 2022 ble filmen «Jorden hvisker til deg» produsert og vist gjennom Festspillene i Nord-Norge sitt ungkunst-stipend, og nå blir prosjektet utvidet til utstilling og en spillefilm. Utstillingen vises i Tromsø på Galleri Snerk i oktober. I 2020 gikk de ut med en bachelor i bevegelige bilder fra Nordland kunst- og filmhøgskole i Kabelvåg.

Christina Lande, jurymedlem

Christina Lande, er en prisvinnende filmskaper bosatt i Laukvik i Lofoten. Christina skriver manus og regisserer kortfilmer og musikkvideo, og har erfaring med å jobbe innen mange forskjellige fagfunksjoner i større filmproduksjoner. I 2019 lagde hun kortfilmen «Ivo», som vant hovedprisen på Rhode Island International Film Festival, og dermed ble kvalifisert til Oscar. «Ivo» ble filmet i Laukvik med både tilreisende og lokale foran og bak kameraet.

Filmskapere Margareta Orkan og Andrea White Hveding kommer til Vesterålen i slutten av mai for å veilede ungdom i å lage film fra skratsj på 1-2-3.

Med filmkurset gis det startskudd for Laterna Magica, Vesterålen sin årlige filmkonkurranse og filmfest for unge filmskapere.

Takk for denne gang!

Nok en runde rundt sola. Vi takker for følge i året 2022 til publikum, filmskapere og samarbeidspartnere! Håper vi ser dere igjen i kinosetene i november 2023.

Sjekk ut filmen laget av Franol Ahmed Abdulahi fra årets filmfest som startet hele festivaluka.

Velkommen til Laterna Magica 2022 og velkommen til Vesterålen Filmfestival 2022

Nå er det igjen duket for den fine tiden med Laterna Magica, vår årlig filmkonkurranse og filmfest for unge filmskapere i Vesterålen. Vi presenterer også Vesterålen Filmfestival a.k.a. VÅFF. En filmvisningsfestival der i samarbeid med Vesterålen filmklubb inviterer foran lerret både innendørs og utendørs, med og uten stillongs så klart.

Vi byr dermed på to filmsatsninger:

1. Talentfilmutvikling med filmkonkurranse og filmfest 14. november

2. Vesterålen Filmfestival (VÅFF) med filmvisninger en hel uke

Last ned vårt programhefte for å ha i lomma.

Du kan også lese om våre filmer og booke billetter via hjemmesiden her og hos de ulike visningsstedene.

Årets tema for Laterna Magicas filmkonkurranse er grenseløst vennskap. Det er mange Vesterålinger som i dag er profesjonelle filmskapere eller jobber innenfor datakultur og mediebransjen som har startet sin karriere gjennom a delta på Laterna Magica. En av disse er Stian Indrevoll, fra Andøya, som skal åpne Laterna Magica filmfesten i Møysalen og seinere i uka, presenterer sin nyeste dokumentar i førpremiere som en del av VÅFF.

Vesterålen filmklubb har kuratert årets VÅFF filmprogram og ønsker velkommen til filmfestival! Sammen skal vi kose oss med filmer innen mange sjangre, og filmer som ofte ikke blir satt opp for vanlig kinovisning. I år har vi samlet de opp i tre bolker: Northern Escape, »godbiter» og film i friluft. Vi forsøker å treffe bredt med programmet, og samtidig utfordre litt. Kan du huske en gang du har hatt en ekstra god kulturopplevelse som gjorde spesielt inntrykk? Nå har du sjansen igjen. Gi seg selv en positiv overraskelse, og opplev god filmkunst sammen med likesinnede i vintermørket.

Laterna Magica og VÅFF feirer film-magi ilag, gjennom en hel uke med ulike arrangementer. Noe for alle, store og små. Vi vil oppfordre deg til å legge av tid, få med deg en du bryr deg om og kom dere på festival sammen med oss.

Vi gleder oss!

Alexia Nys, prosjektleder Laterna Magica & Vesterålen Filmklubb

Anette Tunheim Jakobsen, Leder Vesterålen Kultursamarbeid

Hanne Fredheim, Gregor Kuppe, Håvard Skogly Mækelæ og Håkon Sandvold, Vesterålen Filmklubb

Husk påmeldingsfrist til årets filmkonkurranse: fredag 21. oktoberTakk for alle som var med å skape Laterna Magicas 30. utgave. Takk til alle ungdommer som deltok gjennom filmverksteder, profilarbeid, filmfest, utstilling, workshops og konserter. Takk til alle publikumere ved filmfestivalen. Takk til alle våre samarbeidspartnere, uten dere, ingen festival. Vi kommer tilbake med info om nye kurs og aktiviteter på nyåret. Gleder oss til resten!

Vesterålen kultursamarbeid

HISTORIKK 2021:

LAST NED VÅRT PROGRAMHEFTE

Du finner også årets program via menyvalg her på nettsiden, men last gjerne ned programmet slik at du har det på din digitale dings.

Vi feirer 30 år med filmskaping i Vesterålen, med enda mer film. 27 filmer er innsendt til oss og vi ruller ut den røde løperen for filmfest 15. november ved Kulturfabrikken på Sortland. Les mer om filmfest og årets filmfestival i programblekka og her på nettsiden under de ulike programbolkene.

Aktiviteter

Takk for herlig teaser fra Timothy Oshaug som er under utdanning ved Informasjonsteknologi og medieproduksjon ved Hadsel videregående skole. Videoen er et av resultatene fra en kreativ prosess vi har kjørt sammen med skolen og Deadline Media for å utvikle vår nye visuelle profil.


NYHETSARKIV:


Fra idé til kortfilm- Filmverksted med Herman Henriksen.

På filmverkstedet lærer man alt fra ideutvikling, manusskriving, oppbygging av scener, filming, kamerabevegelser og redigering. Passer for alle som vil lære å lage film. Dette blir gøy!!

OVERSKT OVER FILMVERKSTEDENE:

Mandag den 18. oktober kl 15.00 på Kommunestyresalen på Andenes i ANDØY.

Tirsdag 19. oktober kl 15 på Ungdomsklubben på Steine i BØ

Onsdag 20. oktober kl 15 på Kulturfakrikken på SORTAND.

Torsdag 21. oktober kl 15 på Samfunnshuset i Alsvåg i ØKSNES.

Fredag 22. oktober kl 15 på Hurtigrutens Hus på Stokmarknes i HADSEL

Herman Henriksen: Vår eminente kursholder har selv vært med på Laterna Magica og har vunnet pris på filmfesten. Når han ikke er høytsvevende på sin enhjulsykkel på et tak eller andre spektakulære steder, jobber han for Hehe Media og Fyyk!