Northern Escape
Northern Escape tar for seg film fra nord og aktuelle temaer knyttet til nordkalotten.
Lengsel etter nåtid
Filmvisning med regissørbesøk av Knut Erik Jensen
Personlig og poetisk skildring fra Norges eldste utøvende filmregissør
Dokudrama; Regi Knut Erik Jensen; 113 min; Norsk tale; 2023 Norge; 12+
Les mer
I dokudramaet «Lengsel etter nåtid» skildrer regissøren Knut Erik Jensen, på poetisk vis, livene til et knippe mennesker som under Den andre verdenskrig opplever evakueringen og nedbrenningen av Finnmark og Nord-Troms. Vi følger også disse menneskene i tiden etterpå, hvor man forsøker å gjenvinne balansen i tilværelsen, etter å ha returnert til hjemstedet de ble tvunget til å forlate. Krig i seg selv er naturligvis en stor påkjenning for alle involverte, og det å finne tilbake til det gamle etter at krigen er over, kan være svært belastende – om ikke umulig.
Den prisbelønte regissøren Knut Erik Jensen (f. 1940) kommer til Vesterålen Filmfestival for å fortelle mer om sin film. Knut Erik Jensen opplevde selv som lite barn å bli evakuert under den andre verdenskrig. I hans portrett av denne historiske epoken lar han sitt persongalleri i all hovedsak forbli tause; her er det opp til publikum å fylle inn det man opplever som de ulike menneskenes indre og ytre reise. Filmen er bygd opp av både iscenesettelser av faktiske opplevelser, frie tolkinger av mellommenneskelige scenarier, samt ulike typer arkivmateriale fra evakueringen og nedbrenningen i Finnmark og Nord-Troms.
Fedrelandet
Onsdag 15. nov Bøhallen kino: kl. 19.00 BILLETT
Lørdag 18. nov. Sortland kino: kl. 18.45 BILLETT
Dokumentar; Regi Margreth Olin; 90 min; Norsk tale; Norge 2023; Tillatt for alle
Norges oscarkandidat, en sjeldent kraftfull saktefilmopplevelse
Les mer
Fra Margreth Olin, regissøren av Mannen fra Snåsa, Engelen og Barndom, kommer dokumentaren Fedrelandet, en nær og spektakulær omfavnelse av vår første kjærlighet: Naturen.
Med Olins 85 år gamle far som guide, opplever vi Norges mest eventyrlige dal, Oldedalen i Nordfjord. Her har han vokst opp, og her har generasjoner før ham levd i balanse med naturen. Majestetiske bilder av ville fjell, kalvende breer og yrende dyreliv går side om side med foreldrenes fortellinger om generasjonene som tråkket opp stiene, forholdet vi har til naturen og hva som er verdifullt i livet. Musikken er komponert av unike lydopptak – naturens egne melodier, oversatt og fremført av London Contemporary Orchestra.
Med Fedrelandet har Margreth Olin laget sin mest storslagne film, og samtidig hennes mest personlige, med Wim Wenders og Liv Ullmann på laget som utøvende produsent.
A Happy Day- intro med regissør
Onsdag 15. nov, Stokmarknes kino: kl. 19.00 BILLETT
Drama, Komedie; Regi Hisham Zaman; 113 min; Norsk tale; 2023 Norge; 9+
Norsk flyktningpolitikk møter varm humor og et poetisk filmspråk
Les mer
Vi har stor glede av å ønske velkommen Hisham Zaman til Vesterålen filmfestival for introduksjon av sin nyeste film og samtale med publikum.
Med sin tredje spillefilm har den kritikerroste og prisvinnende norske filmskaperen Hisham Zaman skapt et særegent univers der norsk flyktningpolitikk møter varm humor og et poetisk filmspråk. A Happy Day er en klok og underfundig film om tilhørighet, venting og kjærlighet.
På et asylmottak omringet av både vakker og nådeløs natur i Nord-Norge, venter tenåringene Hamid, Aras og Ismail på å bli sendt ut av landet idet de fyller 18 år. Det eneste som bryter monotonien er jevnlige, håpløse rømningsforsøk. Men når det en dag oppstår søt musikk mellom Hamid og den rebelske nykommeren Aida, blir hverdagen på mottaket snudd på hodet og både rømningsplanene og gruppedynamikken truer med å rakne.
Med unge skuespillere i de ledende rollene, har Zaman laget en morsom, tankevekkende og visuelt storslått film som fanger stillstanden og midlertidigheten som preger hverdagen til asylsøkere verden over.
Førpremiere: Livet er den tiden det tar å dø
Tirsdag 14. nov, Sortland kino: kl. 20.00, BILLETT
Her får du hele historien om Lars Saabye Christensen, fra første diktet til reiser rundt i Vesterålen, hans hjem i 15 år
Dokumentar; Regi Bjørn-Owe Holmberg; 71 min; Norsk tale; Norge 2023; Tillatt for alle
Les mer
«Livet er den tiden det tar å dø» er en dokumentarfilm om Lars Saabye Christensens mer enn tretti år lange liv som musiker. En mer ukjent del av Saabye Christensen, men som har formet og inspirert hans syn både på livet og hele forfatterskapet.
I begynnelsen av denne dokumentaren møter vi en av Norges mest kjente forfattere rett etter en svært dramatisk periode i hans liv. Han har nettopp vært gjennom en kreftsykdom og var sikker på at han ville dø, og at han hadde skrevet sin siste bok.
Vi har fått en unik tilgang til Lars Saabye Christensen og han deler tanker selv hans nærmeste medarbeidere aldri har hørt. Tanker som har formet hans forfatterskap. Om Gud, livet, døden, troen, håpet – og tiden. Tiden, som skaper både uro og trygghet, og som for Lars Saabye Christensen blir selve symbolet på kampen mellom livet og døden. Et tema som har fulgt forfatteren siden guttedagene både i hans dikt, bøker og musikalske tekster.
Her får vi hele historien, fra det første diktet, gjennom tanker om forfatterskap og musikk, til kjærlighetserklæringer og reiser rundt i hans eget Oslo og til Vesterålen, hans hjem i femten år. Vi får høre om de store bluesmenn og møter den musikalske bestekameraten i over tretti år, Kåre Virud, i Skien.