Kurs og Filmkonkurransen 2023

Filmkonkurransen 2023

Du kan delta på filmkonkurranse ved å sende inn din film til oss på innen 20. oktober så inviterer vi deg til filmfest med rød løper i november!

Laterna Magica inviterer unge mennesker fra Vesterålen i alderen 10 – 25 år til å fortelle sine historier gjennom vår årlige kortfilmkonkurranse. Hvert år arrangeres en filmfest med kåring av unge filmskapere som har deltatt på filmkonkurransen gjennom året. I tillegg så arrangeres det kurs og workshop med filmfaglig fokus gjennom året. I år blir det festival 13. – 19. november, hvorav selve filmfesten går av stabelen mandag den 13. november på Kulturfabrikken på Sortland

Du kan konkurrere i følgende kategorier:

  • Klasse I Egenprodusert film 10 – 13 år (for de som går på barneskolen).
  • Klasse II Egenprodusert film 14 – 16 år (for de som går på ungdomsskolen).
  • Klasse III Egenprodusert film 17 – 20 år (for de som går på videregående skole).
  • Klasse IV Egenprodusert film 20 – 25 år
  • Juryens spesialpris (for alle aldersgrupper)
  • Temaprisen Mystisk Lys (alle klasser kan delta)
  • TikTokprisen


Man må i tillegg legge inn opplysninger om dem som har laget filmen når man laster den opp. Det må være en person som er kontaktperson for hver film man leverer inn.

Innlevering av filmer

Frist for innlevering av filmer til filmkonkurransen:

fredag 20. oktober 2023

Hvilke filmer du kan levere inn
Den eller de som deltar kan lage en liten spillefilm, animasjonsfilm, musikkvideo, reklamefilm, tiktok eller en dokumentarfilm på mellom 30 sek. og 7 minutter. Man kan lage en film om hvilket tema man ønsker. Man leverer inn film i den aldersklassen man er i pr. dags dato. Hvis man for eksempel går i 8. klasse nå og lagde filmen mens man gikk i 7. klasse, så melder man filmen på i klasse 2 som er for de som går på ungdomsskolen.

Det kan sendes inntil tre filmer fra samme filmskaper/-gruppe. Helt fritt innhold, men tenk gjennom hva du vil fortelle. Lag alltid manus eller storyboard først! Husk å sjekke rettigheter ved bruk av musikk!

Hvis du har spørsmål 
Hvis man ønsker filmfaglig hjelp eller har problemer med å laste opp filmen kan man kontakte Kolbjørn Hoseth Larssen på tlf: 95 03 66 25 og på hans mailadresse: kubimedia@gmail.com

Andre spørsmål som ikke er rent filmfaglige rettes til Kultursamarbeidet i Vesterålen,
tlf: 90 69 99 42 eller laterna.magica@vestreg.no

Utdrag av de innsendte filmene vises på filmfesten mandag den 13. november 2023 kl. 18:00 i Møysalen på Kulturfabrikken.  

Årets jury for filmkonkurransen

Her er THE JURY

Jonatan Ottesen, juryleder

Jonatan Ottesen fra Sørbygda i Sortland jobber som kreativ leder og regissør, bor i Bergen men har sitt virke i hele Norge. Han er akkurat ferdig med sin første dokumentar ‘»Kronisk Dans» som er rundt på festivaler i hele verden akkurat nå. Jonatan er i startfasen med 3 ulike dokumentar prosjekter som skal lages i løpet av de neste 2 årene. Han driver til vanlig et firma som heter Rett Vest AS som er et ungt og nyskapende firma innen multimediaproduksjon. Han startet sin karriere på Laterna Magica og hadde sin første visning der sammen med Herman Henriksen tilbake i 2018. 

‘’Nå gleder jeg meg stort til å få dele ut prisene jeg drømte om selv sammens med resten av juryen!’’ sier Jonatan Ottesen, juryleder for årets Laterna Magica filmkonkurranse.

Andrea White Hveding, jurymedlem

Andrea White Hveding arbeider som queer regissør og multidisiplinær kunstner, og holder til på Kysten Kultursenter i Tromsø. De har laget en rekke kortfilmer og videoverk, og i 2022 ferdigstilte de sin første langfilm «Jeg er meg forrevet». I juni 2022 ble filmen «Jorden hvisker til deg» produsert og vist gjennom Festspillene i Nord-Norge sitt ungkunst-stipend, og nå blir prosjektet utvidet til utstilling og en spillefilm. Utstillingen vises i Tromsø på Galleri Snerk i oktober. I 2020 gikk de ut med en bachelor i bevegelige bilder fra Nordland kunst- og filmhøgskole i Kabelvåg.

Christina Lande, jurymedlem

Christina Lande, er en prisvinnende filmskaper bosatt i Laukvik i Lofoten. Christina skriver manus og regisserer kortfilmer og musikkvideo, og har erfaring med å jobbe innen mange forskjellige fagfunksjoner i større filmproduksjoner. I 2019 lagde hun kortfilmen «Ivo», som vant hovedprisen på Rhode Island International Film Festival, og dermed ble kvalifisert til Oscar. «Ivo» ble filmet i Laukvik med både tilreisende og lokale foran og bak kameraet.

Ekspressfilmverksted for ungdom i Vesterålen i samarbeid med Tvibit

22 – 26. mai

Lær å lage film på 1-2-3! Filmskapere Margareta Orkan og Andrea White Hveding fra Tvibit kommer for å hjelpe deg lage film fra skratsj. Du trenger ikke å ha noen erfaring, men kommer til å lære det mest grunnleggende ved å lage film i lag med andre. Det kan være det blir å lage en grøsser på et sted i nærheten, komedie på gata, eller mini-dokumentarfilm om bestevennen din. Det er opp til gruppa som dukker opp! Vi kommer til å gjennomgå manus, storyboard, bruke videokamera filmatisk, regissere hverandre som skuespillere og jobbe i lag som filmteam. Alt-i-ett!

Margareta og Andrea tar med seg proft kamerautstyr som er lett å lære seg, greenscreen om vi trenger en scene på en annen planet. Det vil også være mulighet for å lære seg å redigere filmen sin; prøve ut spesial effekter og legge på musikken som du hører på. Om vi ender opp med en eller flere filmer på kort tid, kommer an på gjengen som vil joine verkstedet. Til slutt blir det visning av hva vi har laget!

Velg ønsket kurssted

Mandag 22.05 Andenes – Rådhuset – kl. 15.30 – 20.00

Tirsdag 23.05 Steine i Bø – Ungdomsklubben – kl. 15.30 – 20.00

Onsdag 24.05 Myre – Huset for alle – kl. 14.00 – 18.30

Torsdag 25.05 Sortland – Ungdomsfabrikken – kl. 15.30 – 20.00

Fredag 26.05 Stokmarknes – Ungdomsklubben – kl. 15.00 – 19.30

Margareta Orkan (v) og Andrea White Hveding (h).

Margareta Orkan er filmregissør fra Tromsø. Hun er mest kjent for kortfilmene Synthbabe (2022), Poolboy (2019) og The Factory (2017) som har hatt visning både rundt omkring i Norge og i utlandet. Akkurat nå jobber Margareta med en animasjons-kortfilm som forventer å være klar for publikum i løpet av sommeren.

Andrea White Hveding arbeider som queer regissør og multidisiplinær kunstner, og holder til på Kysten Kultursenter i Tromsø. De har laget en rekke kortfilmer og videoverk, og i 2022 ferdigstilte de sin første langfilm «Jeg er meg forrevet». Den vises for tiden i Polar Film Lab sin «Kinobox» i Tromsø. I juni 2022 ble filmen «Jorden hvisker til deg» produsert og vist gjennom Festspillene i Nord-Norge sitt ungkunst-stipend, og nå blir prosjektet utvidet til utstilling og en spillefilm. I 2020 gikk de ut med en bachelor i bevegelige bilder fra Nordland kunst- og filmhøgskole i Kabelvåg.