Kurs og Filmkonkurransen 2022

Ekspressfilmverksted i Vesterålen i samarbeid med Tvibit

26-30. september

Lær å lage film på 1-2-3! Filmskaper og fotograf Jenny Andersen fra Tvibit kommer for å hjelpe deg lage film fra skratsj. Du trenger ikke å ha noen erfaring, men kommer til å lære det mest grunnleggende ved å lage film i lag med andre. Det kan være det blir å lage en grøsser på et sted i nærheten, komedie på gata, eller mini-dokumentarfilm om bestevennen din. Det er opp til gruppa som dukker opp! Vi kommer til å gjennomgå manus, storyboard, bruke videokamera filmatisk, regissere hverandre som skuespillere og jobbe i lag som filmteam. Alt-i-ett!

Jenny tar med seg proft kamerautstyr som er lett å lære seg, greenscreen om vi trenger en scene på en annen planet. Det vil også være mulighet for å lære seg å redigere filmen sin; prøve ut spesial effekter og legge på musikken som du hører på. Om vi ender opp med en eller flere filmer på kort tid, kommer an på gjengen som vil joine verkstedet. Til slutt blir det visning av hva vi har laget!

Velg ønsket kurssted

Mandag 26. September kl 09.00-13.30 andenes skole // kl. 16.00 – 20.30 på Risøyhamn Skole i ANDØY

Tilbydet på Andøya gjelder for elever på skolene.

Tirsdag 27. September kl. 16.00 -20.30 på Ungdomsklubben Steine i BØ

Onsdag 28. September kl. 14.00 – 18.30 på Ungdomsklubben på Myre i ØKSNES

Torsdag 29. September kl. 16.00 – 20.30 på Ungdomsfabrikken på SORTLAND

Fredag 30. September kl. 15.00 – 19.30 på Hurtigrutens hus på Stokmarknes i HADSEL

Jenny Andersen er en filmskaper bosatt i Tromsø. Der jobber hun som regissør og kamerakvinne i filmselskapet Koko Film. Hun er utdannet ved Norsk Fotofagskole i Trondheim, og har jobbet i filmbransjen i seks år. I vinter debuterte hun som regissør med kortfilmen Over Vannet som vises på flere norske filmfestivaler i år. Jenny jobber for tiden med regi på en rekke filmprosjekter i tillegg til å filme for andre produksjoner i regionen.

Filmkonkurransen 2022

Du kan delta på filmkonkurranse ved å sende inn din film til oss på innen 21. oktober så inviterer vi deg til filmfest med rød løper i november!

Laterna Magica inviterer unge mennesker fra Vesterålen i alderen 10 – 25 år til å fortelle sine historier gjennom vår årlige kortfilmkonkurranse. Hvert år arrangeres en filmfest med kåring av unge filmskapere som har deltatt på filmkonkurransen gjennom året. I tillegg så arrangeres det kurs og workshop med filmfaglig fokus gjennom året. I år blir det festival 15. – 21. november, hvorav selve filmfesten går av stabelen mandag den 15. november på Kulturfabrikken på Sortland

Du kan konkurrere i følgende kategorier:

  • Klasse I Egenprodusert film 10 – 13 år (for de som går på barneskolen).
  • Klasse II Egenprodusert film 14 – 16 år (for de som går på ungdomsskolen).
  • Klasse III Egenprodusert film 17 – 20 år (for de som går på videregående skole).
  • Klasse IV Egenprodusert film 20 – 25 år
  • Juryens spesialpris (for alle aldersgrupper)
  • Temaprisen Grenseløst Vennskap (alle klasser kan delta)

Innlevering av filmer


Man må i tillegg legge inn opplysninger om dem som har laget filmen når man laster den opp. Det må være en person som er kontaktperson for hver film man leverer inn.

Frist for innlevering av filmer til filmkonkurransen:

fredag 21. oktober 2022

Hvilke filmer du kan levere inn
Den eller de som deltar kan lage en liten spillefilm, animasjonsfilm, musikkvideo, reklamefilm, tiktok eller en dokumentarfilm på mellom 30 sek. og 7 minutter. Man kan lage en film om hvilket tema man ønsker. Man leverer inn film i den aldersklassen man er i pr. dags dato. Hvis man for eksempel går i 8. klasse nå og lagde filmen mens man gikk i 7. klasse, så melder man filmen på i klasse 2 som er for de som går på ungdomsskolen.

Det kan sendes inntil tre filmer fra samme filmskaper/-gruppe. Helt fritt innhold, men tenk gjennom hva du vil fortelle. Lag alltid manus eller storyboard først! Husk å sjekke rettigheter ved bruk av musikk!

Hvis du har spørsmål 
Hvis man ønsker filmfaglig hjelp eller har problemer med å laste opp filmen kan man kontakte Kolbjørn Hoseth Larssen på tlf: 95 03 66 25 og på hans mailadresse: kubimedia@gmail.com

Andre spørsmål som ikke er rent filmfaglige rettes til Kultursamarbeidet i Vesterålen,
tlf: 76 11 15 00 eller laterna.magica@vestreg.no

Utdrag av de innsendte filmene vises på filmfesten mandag den 14. november 2022 kl. 18:00 i Møysalen på Kulturfabrikken.  

Årets jury for filmkonkurransen

Andrea White Hveding, juryleder

Andrea arbeider som regissør og multidisiplinær kunstner med røtter i Vesterålen. I 2020 gikk de ut med en bachelor i bevegelige bilder fra Nordland kunst- og filmhøgskole i Kabelvåg. 

De har nylig ferdigstilt langfilmen «Jeg er meg forrevet». I juni hadde de premiere på hybrid-filmen «Jorden hvisker til deg» på Festspillene i Nord-Norge, som ungkunstner 2022. I august viste de kortfilmen “Å vokse opp baklengs” fra 2019 på kunstfestivalen “Midnight Sun Scream 2022/Love oftenmore wedding Festival” på Kvalnes i Lofoten. Nå holder de til på Kysten atelierfellesskap i Tromsø, og arbeider som kunstnerassistent for regissør Camilla Figenschou.

Arjun Acharya, jurymedlem

Arjun Acharya (1998 -) er en halvt Nepalsk halvt Ukrainsk filmskaper fra Tromsø. Utdannet ved Nordland Kunst og Film Høyskole. Det visuelle arbeidet Acharya gjør, består av humoristiske fiksjonsfilmer og videoverk som tar for seg det patetiske, allmennmenneskelige og kleine i enhver situasjon som folk kan gjenkjenne og relatere til på en komisk måte. I hans praksis brukes humoren som en metode for å tilnærme oss og håndtere vanskelige temaer, med mål om åpne opp et trygt rom å diskutere i.

Epsen Nomedal, jurymedlem

Espen (f.1988) jobber på Filmveksthuset Tvibit og er fagsenterleder for Den Kulturelle Skolesekken ressurssenter innen film.Espen Nomedal (f.1988) er fra Grimstad og jobber på Filmveksthuset Tvibit i Tromsø med filmformidling og er filmfaglig ansvarlig for Den Kulturelle Skolesekken Tromsø Kommune. Han har bakgrunn fra Nordland Kunst og filmfagskole og har frilanset som filmarbeider i en årrekke over hele Norge. Espen jobber årlig med å lede filmtilbud mot barn og unge og har gjort filmverksteder på festivaler som Nordic Youth Film Festival, Nordische der 59. Nordischen Filmtage i Lübeck, Southern Youth Filmfestival i Sør-Afrika, Festspillene i Nord-Norge/NUK++, Movies on War i Elverum og Amandus Lillehammer Internasjonale Studentfilmfestival.