Northern Escape

Northern Escape er programbolken som tar for seg film fra nord og aktuelle temaer knyttet til nordkalotten. Vi viser samiske kortfilmer, noe av Islands mørke humor og vi blir med en kamel på ferden fra Mongolia til Finnmark. Vi viser også den flotte norske filmen Telegrafisten som er en filmatisering av Knut Hamsun sin roman “Sværmere” der vi blir tatt med på en spennende og dramatisk kjærlighetshistorie som utspiller seg under varme nordnorske sommernetter i året 1900. -Vesterålen Filmklubb

Ealát

Samiske kortfilmer

Tirsdag 16. nov kl 19.00 Lanterna, Kulturfabrikken Sortland

Ealát

«Så lenge reinen eksisterer her, gjør vi også det.» Gjennom filmskaper Elle Márjá Eiras øyne følger vi hennes familie gjennom flere årstider med reinflokken deres. Ealát er en historie om å leve og overleve for en samisk familie og deres dyrehold gjennom en merkelig tid.

Språk: Samisk (norsk tekst)

Produksjonsår: 2021, Norge

Varighet: 32 minutter

Sjanger: Kortfilm, Dokumentar

Regi: Elle Márjá Eira

Giitu 

En kvinne returnerer hjem til sin far og barndomshjemmet i en liten samisk bygd som hun flyttet fra for tjue år siden. Hensikten med besøket er å overlevere beskjeden om at hennes mor har gått bort. Men hun forstår raskt at kommunikasjonen mellom henne og faren blir vanskelig. I et kammerspill med vakker norsk natur som rammeverk, ser vi Nils Utsi i en av sine siste roller i denne stillferdige kortfilmen.

Språk: Norsk

Produksjonsår: 2017, Norge
Varighet: 18 minutter

Sjanger: Kortfilm, Drama

Regi: Olve Aslaksen

Kamel

Kamel med besøk av filmskaper Karl Emil Rikardsen

Lørdag 20. november kl 14.00, Lanterna, Kulturfabrikken Sortland.  

Den sanne historien om verdens nordligste kameler.

På en stor øy lengst nord i Norge bor Torarin (9) og søsteren Svalin (12). De har flyttet fra byen sammen med foreldrene sine, og ønsker å leve tett på naturen, havet og dyrene. Da søsknene ønsker seg en hest, kjøper foreldrene to baktriske kameler i stedet. Familien oppdager snart at kameltrening ikke er for amatører. Derfor bestemmer de seg for å dra til Mongolia for å finne en ekte kameltrener. Og etter mange fantastiske opplevelser og møter med folk og dyr, finner de en kandidat dypt inne i den store Gobiørkenen. Men de er ikke helt forberedt på mongolske treningsmetoder. Vil han klare å få skikk på Bor og Bestla? (Omtale: Tour de Force)

Språk: Norsk med norsk tekst

Aldersgrense: Tillatt for alle

Produksjonsår: 2019, Norge

Varighet: 75 minutter

Sjanger: Familiefilm, Dokumentar

Regi: Karl Emil Rikardsen

Telegrafisten

Telegrafisten

Fredag 19. november

Kl 12.00, Hurtigrutens hus, Stokmarknes kino

Kl 14.00, Lanterna kino, Kulturfabrikken Sortland

Rundt året 1900 er telegrafist Rolandsen er en sjarmerende og driftig ungkar med oppfinnerhjerte som flørter med damene i det lille fiskeværet mens han drømmer om finne opp et fiskelim som kan gjøre ham rik. Hvis han blir rik ser han muligheten til å gifte seg med datteren til stedets nessekonge, nemlig selveste Mack. Men Mack har andre planer for sin vakre datter og er lite interessert i frifanten og oppfinneren Rolandsen sine fantasier og svermerier.

Telegrafisten er en flott spillefilm laget i 1993 basert på Knut Hamsun sin berømte roman «Sværmere». Utrolige flotte omgivelser filmet på Kjærringøy utenfor Bodø, en virkelig fin filmopplevelse med Bjørn Floberg, Marie Richardson, Jarl Kulle, Ole Ernst og Kjersti Holmen i gode roller.

Språk: Norsk, Svensk

Aldersgrense: 15 år

Produksjonsår: 1993, Norge, Danmark

Varighet: 102 minutter

Sjanger: Drama, Komedie

Regi: Erik Gustavson

Om hester og menn

Om hester og menn

Torsdag 18.november kl 12.00, Kulturfabrikken Sortlan, Lanterna

Dette har Norsk Filmklubbforbund å si om «Om Hester og Menn», eller «Hross í oss» som den heter i hjemlandet:

«Publikumsfavoritten OM HESTER OG MENN er en romantisk komedie som vever sammen en rekke skrøner om et lite islandsk bygdesamfunn og de menneskene – og hestene – som bor der. Menneskene virker minst like ledet av sine dyriske instinkter som sine firbeinte venner i denne humoristiske filmen. Man får se uforglemmelige, lidenskapelige scener mellom hingst og merr, mann og kvinne og ikke minst noen flasker russisk vodka.»

Prisbelønnet både i Tromsø, Tokyo og Tallinn, «Om Hester og Menn» er merkelig, minneverdig, mørk, og ikke minst: «Filmen er ofte hylende morsom og litt sørgelig nesten på samme tid, samtidig som den forteller sannferdig om mellommenneskelige – og mellomhestelige – relasjoner.», skrev Filmpolitiet da filmen kom ut, til en femmer på terningen.

Språk: Islandsk (norsk tekst)

Aldersgrense: 11 år

Produksjonsår: 2013, Island

Varighet: 80 minutter

Sjanger: Drama, Komedie

Regi: Benedikt Erlingsson