Northern Escape
Northern Escape er programbolken som tar for seg film fra nord og aktuelle temaer knyttet til nordkalotten. Vi viser samiske kortfilmer, noe av Islands mørke humor og vi blir med en kamel på ferden fra Mongolia til Finnmark. Vi viser også den flotte norske filmen Telegrafisten som er en filmatisering av Knut Hamsun sin roman “Sværmere” der vi blir tatt med på en spennende og dramatisk kjærlighetshistorie som utspiller seg under varme nordnorske sommernetter i året 1900. -Vesterålen Filmklubb

Ealát
Samiske kortfilmer
Tirsdag 16. nov kl 19.00 Lanterna, Kulturfabrikken Sortland
Ealát
«Så lenge reinen eksisterer her, gjør vi også det.» Gjennom filmskaper Elle Márjá Eiras øyne følger vi hennes familie gjennom flere årstider med reinflokken deres. Ealát er en historie om å leve og overleve for en samisk familie og deres dyrehold gjennom en merkelig tid.
Språk: Samisk (norsk tekst)
Produksjonsår: 2021, Norge
Varighet: 32 minutter
Sjanger: Kortfilm, Dokumentar
Regi: Elle Márjá Eira
Giitu
En kvinne returnerer hjem til sin far og barndomshjemmet i en liten samisk bygd som hun flyttet fra for tjue år siden. Hensikten med besøket er å overlevere beskjeden om at hennes mor har gått bort. Men hun forstår raskt at kommunikasjonen mellom henne og faren blir vanskelig. I et kammerspill med vakker norsk natur som rammeverk, ser vi Nils Utsi i en av sine siste roller i denne stillferdige kortfilmen.
Språk: Norsk
Produksjonsår: 2017, Norge
Varighet: 18 minutter
Sjanger: Kortfilm, Drama
Regi: Olve Aslaksen

Kamel
Kamel med besøk av filmskaper Karl Emil Rikardsen
Lørdag 20. november kl 14.00, Lanterna, Kulturfabrikken Sortland.
Den sanne historien om verdens nordligste kameler.
På en stor øy lengst nord i Norge bor Torarin (9) og søsteren Svalin (12). De har flyttet fra byen sammen med foreldrene sine, og ønsker å leve tett på naturen, havet og dyrene. Da søsknene ønsker seg en hest, kjøper foreldrene to baktriske kameler i stedet. Familien oppdager snart at kameltrening ikke er for amatører. Derfor bestemmer de seg for å dra til Mongolia for å finne en ekte kameltrener. Og etter mange fantastiske opplevelser og møter med folk og dyr, finner de en kandidat dypt inne i den store Gobiørkenen. Men de er ikke helt forberedt på mongolske treningsmetoder. Vil han klare å få skikk på Bor og Bestla? (Omtale: Tour de Force)
Språk: Norsk med norsk tekst
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 2019, Norge
Varighet: 75 minutter
Sjanger: Familiefilm, Dokumentar
Regi: Karl Emil Rikardsen

Telegrafisten
Telegrafisten
Fredag 19. november
Kl 12.00, Hurtigrutens hus, Stokmarknes kino
Kl 14.00, Lanterna kino, Kulturfabrikken Sortland
Rundt året 1900 er telegrafist Rolandsen er en sjarmerende og driftig ungkar med oppfinnerhjerte som flørter med damene i det lille fiskeværet mens han drømmer om finne opp et fiskelim som kan gjøre ham rik. Hvis han blir rik ser han muligheten til å gifte seg med datteren til stedets nessekonge, nemlig selveste Mack. Men Mack har andre planer for sin vakre datter og er lite interessert i frifanten og oppfinneren Rolandsen sine fantasier og svermerier.
Telegrafisten er en flott spillefilm laget i 1993 basert på Knut Hamsun sin berømte roman «Sværmere». Utrolige flotte omgivelser filmet på Kjærringøy utenfor Bodø, en virkelig fin filmopplevelse med Bjørn Floberg, Marie Richardson, Jarl Kulle, Ole Ernst og Kjersti Holmen i gode roller.
Språk: Norsk, Svensk
Aldersgrense: 15 år
Produksjonsår: 1993, Norge, Danmark
Varighet: 102 minutter
Sjanger: Drama, Komedie
Regi: Erik Gustavson

Om hester og menn
Om hester og menn
Torsdag 18.november kl 12.00, Kulturfabrikken Sortlan, Lanterna
Dette har Norsk Filmklubbforbund å si om «Om Hester og Menn», eller «Hross í oss» som den heter i hjemlandet:
«Publikumsfavoritten OM HESTER OG MENN er en romantisk komedie som vever sammen en rekke skrøner om et lite islandsk bygdesamfunn og de menneskene – og hestene – som bor der. Menneskene virker minst like ledet av sine dyriske instinkter som sine firbeinte venner i denne humoristiske filmen. Man får se uforglemmelige, lidenskapelige scener mellom hingst og merr, mann og kvinne og ikke minst noen flasker russisk vodka.»
Prisbelønnet både i Tromsø, Tokyo og Tallinn, «Om Hester og Menn» er merkelig, minneverdig, mørk, og ikke minst: «Filmen er ofte hylende morsom og litt sørgelig nesten på samme tid, samtidig som den forteller sannferdig om mellommenneskelige – og mellomhestelige – relasjoner.», skrev Filmpolitiet da filmen kom ut, til en femmer på terningen.
Språk: Islandsk (norsk tekst)
Aldersgrense: 11 år
Produksjonsår: 2013, Island
Varighet: 80 minutter
Sjanger: Drama, Komedie
Regi: Benedikt Erlingsson