GODBITER

Når det gjelder filmer som kan kalles “godbiter” så er det vel mildt sagt mange å ta av, alle har sin egen favorittfilm og mange har sikkert flere favoritter enn bare én. Vi har her valgt ut fire filmer som er noe for enhver smak, og som vi selvfølgelig håper at de faller i smak hos publikum også.

Her har vi musikalsk og vill humor, trøffeljakt med stil, en eksotisk og viktig reise høyt opp i Himalaya og til slutt dansk drama og action av høy klasse. Vi skulle gjerne hatt med 100 filmer til her, men vi får nøye oss med disse godbitene denne gangen og satse på at vi får plass til flere på neste års filmfestivalbuffét. God apetitt!

– Vesterålen Filmklubb

Trøffeljegerne fra PIEMONTE

Trøffeljegerne fra piemonte (FØRPREMIÆRE)

Torsdag 18.november kl 18.00, Lanterna, Kulturfabrikken Sortland

En humoristisk og uimotståelig sjarmbombe av en film om gamle gubber, lojale hunder, vin og mat, og om et liv i harmoni med naturen. Kritikerroste “Trøffeljegerne fra Piemonte” er en ekte kjærlighetserklæring til Italia!

Dypt inne i skogen i den italienske regionen Piemonte vandrer en gruppe menn i 80-åra på leting etter verdens dyreste ingrediens. Sammen med sine lojale, firbente bestevenner jakter de dag og natt på den hvite Alba-trøffelen – en jakt som viser seg å være både farlig og totalt avhengighetsskapende.

«Trøffeljegerne fra Piemonte», regissert av Michael Dweck og Gregory Kershaw, lar fokuset hvile på de dedikerte trøffeljegerne – de siste av sin sort – som har nedarvet kunnskapen gjennom generasjoner, men som er hemmelighetsfulle når de blir bedt om å dele hvordan de finner trøflene. Vi får også oppleve hvordan sleipe mellommenn tjener skyhøye summer på å selge trøflene videre til butikker og gourmetsultne ganer ettersom tilbudet stadig blir mindre og etterspørselen bare øker.

Publikumsfavoritten og vinner av selveste Auroraprisen fra årets filmfestival i Tromsø tar de eldre herremennene og hundene deres på alvor. På samme tid har dokumentaren en god porsjon humor, blant annet i portretteringen av forholdet mellom eier og trofast hjelper, som får kongelig oppvartning når det kommer til stell og mat. Det er bare å lene seg tilbake og nyte denne lille lekkerbiskenen av en film.  (Omtale: Filmweb.no)

Aldersgrense: tillatt for alle
Språk: Italiensk med engelsk tekst
Produksjonsår: 2020, USA, Hellas, Italia

Varighet: 86 minutter

Sjanger: Dokumentar

Regi: Michael Dweck, Gregory Kershaw

Rettferdighetens ryttere

Rettferdighetens ryttere

Torsdag 18.november kl 20.15. Lanterna Kulturfabrikken Sortland.

Fredag 19.november kl 19.00, Hurtigrutens hus, Stokmarknes kino

Markus er en profesjonell og erfaren soldat som plutselig må dra hjem til sin datter i Danmark etter hans kone omkommer i en tragisk togulykke. Vel hjemme og klar til å takle både sorg og sin nye rolle som alenefar ringer det på døren. Utenfor står en mann som var passasjer på det samme toget som Markus sin avdøde kone. Mannen hevder at det definitivt ikke var en tragisk ulykke, men derimot et planlagt attentat. Hevn og rettferdighet blir med ett det viktigste i Markus sitt liv der sannheten skal frem, koste hva det koste vil. En kamp mot de skyldige snur seg fort til en kamp for livet, både for Markus og alle involverte… 

Dette er en forrykende og vellaget action-film av beste danske sort. Regissør Anders Thomas Jensen gir oss her nok en gjennomført og mektig filmopplevelse, han har tidligere regissert Blinkende Lykter, Adams Epler og De Grønne Slakterne for å nevne noen. I rollen som Markus ser vi den eminente Mads Mikkelsen, men også de andre gode rollene innehas av flere kjente danske skuespillere.

Aldersgrense: 15 år
Språk: Dansk med norsk tekst

Regissør: Anders Thomas Jensen
Produksjonsår: 2020, Danmark

Varighet: 116 minutter

Sjanger: Action, Drama, Thriller

Regi: Anders Thomas Jensen

Dinner in America

Dinner in America:

Onsdag 17.november

Kl 12.30, Møysalen, Kulturfabrikken Sortland

kl 19.00, Hurtigrutens hus, Stokmarknes kino

Fredag 19.november kl 20.00, Bøhallen kino

Simon er en rebelsk punkrocker som gjemmer seg for politiet etter en ildspåsettelse. Akkurat i det politiet skal til å fange ham, reddes han tilfeldigvis av Patty, en sjenert ung kvinne som akkurat har fått sparken fordi hun ikke er pen nok(!). Patty inviterer Simon på middag hos sine foreldre, og tilbyr ham opphold der. Simon virker kanskje som en arrogant og kynisk tøffing, men det uventede møtet med Patty vekker den omsorgsfulle siden i ham. Med punkrocken som gnist, vekkes eventyrlysten i den unge duoen, og de oppdager at de har mer til felles enn musikken.


Dinner in America er en uvanlig rom-com, full av rebelsk humor og med fokus på et snodig par. Med en hyppig klippestil og et energisk soundtrack feirer den nittitallets punk, sett gjennom øynene til en usannsynlig duo. Filmen ble vist på blant annet Sundance og Tromsø Internasjonale filmfestival.

Aldersgrense: 12 år
Språk: Engelsk (norsk tekst)

Produksjonsår: 2020, USA

Varighet: 106 minutter

Sjanger: Komedie, Drama

Regi: Adam Rehmeier

Lunana, A yak in the classroom

Lunana: A Yak in the Classroom

Tirsdag 16. november

kl 11.30, Møysalen, Kulturfabrikken Sortland

Ygyen er en nyutdannet lærer med en haug av drømmer – ikke én av dem involverer undervisning eller klasserom. Som innbitt rockefan planlegger han å flytte til Australia og bli en kjent sanger. Men planene blir satt på vent når han blir sendt for å undervise ved en av verdens mest avsidesliggende skoler. Landsbyen Lunana i Himalaya har bare 56 innbyggere, og ligger ved en isbre en ukes gange fra nærmeste vei. Definisjonen på luksus her er saker som elektrisitet, papir, skolebøker og tavle. I filmen møtes moderne sivilisasjon med enkel levestandard og buddhistisk tankegang. Gjennom sin reise blir læreren Ygyen selv en elev, beveget av lokalbefolkningens åndelige styrke i møte med vanskeligheter.

Filmen er både filmet i og satt til en av verdens mest utilgjengelige landsbyer i det bhutanske Himalaya. Alle i landsbyen Lunana bidro til innspillingen, hvor de har spilt seg selv i sine egne omgivelser. Dette er en vakker og sjelden filmopplevelse med utrolig sjarmerende karakterer. Filmen er også en hyllest til verdens viktigste yrke – det å være en lærer. (Omtale: Film fra sør, TIFF)

Aldersgrense: tillatt for alle
Språk: Orignal (Dzongkha) med engelsk tekst
Produksjonsår: 2019, Bhutan

Varighet: 110 minutter

Regi: Pawo Choyning Dorji