Northern Escape

Her følger våre godbiter på en snor, vel bekomme.

Hva skjedde med Torstein Raaby?

– førpremiere m/ besøk fra filmskaper Stian Indrevoll

Sortland kino: tir. 15. nov kl. 20.15

Bøhallen kino: ons. 16. nov kl. 19.00

Dokumentar; 9 år; Regi Stian Indrevoll; 82 min; Norsk, Engelsk, Tysk tale med Engelske tekster; 2022 Norge

En spennende historisk dokumentar om Norges mest gåtefulle krigshelt.

Torstein Raaby ble født på Andøya i 1918, og var radiooperatør, agent for britiske Secret Intelligence Service og Nord-Norges største krigshelt. Og som om ikke dét var nok, var han med på Kon-tiki som telegrafist i 1947, og døde under en mystisk ekspedisjon til Nordpolen i 1964. Man skulle tro at en slik mann hadde satt dype spor etter seg i norsk samfunnsliv og historie, men historien om Torsteins liv er langt på vei glemt.

Filmskaper Stian Indrevoll har i 25 år vært på jakt etter sannheten om sin barndoms store helt Torstein Raaby. Vi har stor gleden av å velkommen Stian Indrevoll til introduksjon av filmen og samtale med publikum. Han startet å lage sin første film om Torstein Raaby i 1995 når han var 18 år gammel. Nå 27 år senere er han endelig kinoaktuell.  Fun fact, store deler av handlingen er spilt inn på Andøya.

Samiske filmer

Sortland kino: ons. 16. nov kl. 19.00

Samarbeid med Bárru samisk språk & kultursenter Sortland

Skádja

Kortfilm; 15 år; Regi Eili Bråstad Johannessen; 17 min; 2022 Norge


To kvinner møtes i skogen. En av dem bærer på en tung koffert, begge bærer på traumer fra fortiden. Skádja, som betyr ekko på samisk, utforsker forholdet mellom natur, spiritualitet, lidenskap og bevegelse.

Tystnaden i Sápmi

Dokumentar; 15 år; Regi Liselotte Wajstedt; 70 min; Norsk, Svensk og Samisk tale; Norge, Sverige, 2022

Dokumentarfilmen handler om overgrep, psykisk helse og fortielseskultur i Sápmi. Filmen tar tak i tabuer og hendelser som har plaget mange unge samer – i generasjoner. Overgrep er ikke bare et samisk fenomen, det er universelt og angår oss alle. Taushet har vært en overlevelsesstrategi i mange urfolkssamfunn.

De unge kvinnene Marion og Ida som står frem i denne filmen, har erfart at taushet ikke lenger gagner noen. «Nok er nok». Deres barn skal ikke måtte oppleve det samme som dem selv, og de går i bresjen for å skape en endring. I løpet av denne kampen møter de begge på mye motstand – i tillegg til sin egen indre kamp for å overleve, må de takle utestengelse, baksnakking og trusler, men på tross av dette gir de seg ikke.

Historjá – Broderi for Sápmi

Stokmarknes kino: søn. 20. nov. Kl. 17.00

Samarbeid med Bárru samisk språk & kultursenter Sortland

Dokumentar, Tillatt for alle; Regi Thomas Jackson; 89 min; Svensk med norske tekster; 2022 Sverige

En blendende vakker og gripende dokumentar om den samiske kunstneren Britta Marakatt-Labba. Filmen tar utgangspunktet i Marakatt-Labbas hovedverk «Historjá», et 24 meter langt broderi som skildrer motiver fra samisk historie. Broderiet henger på universitetet i Tromsø. Med små sting maner Marakatt-Labba fram det samiske folkets historie og mytologi, og forteller også om kolonialisme, statsstøttet rasisme og politisk strid. Etter tiår på barrikadene for sitt folks rettigheter, med kunsten som våpen, står hun nå overfor sin største kamp, kampen mot klimaendringene. Marakatt-Labbas familie driver med reinsdrift og filmen skildrer hvordan klimaendringene påvirker familiens virke. Vil det være mulig for hennes sønn å videreføre familietradisjonen?  

«Kampen begynte da jeg ble født, for i den samiske kulturen har vi alltid blitt tvunget til å kjempe. Nå har vi en ny kamp å føre, mot klimaforandringene. Vinner vi ikke den kommer den til å bli vår siste» – Britta Marakatt-Labba

Kjærlighetens Kjøtere

Stokmarknes kino: tor. 17. nov kl. 12.00

Vakker skildring av en brutal matkamp. Det er 1925. Norges hovedstad har skiftet navn. Lenin er død, og den unge forfatteren Henrik Larsen har nettopp fridd til kjæresten, Gertrude. Hun avslår, ihvertfall for øyeblikket… Med sin store livsapetitt melder Henrik seg på en overvintring til Grønland som fangstmann og forlater Gertrude. Henriks opphold på Grønland blir et møte med livets ekstremiteter og harde realiteter. Det er et liv i en øde hytte, sammen med vitenskapsmannen Holm og den erfarne og vulgære fangstmannen Randbæk. Randbæk bruker alle tenkelige triks for å ødelegge Henrik, og oppholdet på Grønland blir etterhvert en kamp for å overleve i isødet. Filmmusikken ved Terje Rypdal bidrar til å skape den mørke stemningen i filmen.

Kjærlighetens Kjøtere regnes som en av de mest feirede norske filmene fra 1990-tallet, både hjemme og ikke minst ute. Filmen hadde premiere på filmfestivalen i San Sebastian i September 1995 hvor den mottok Juryens Spesialpris. Den fikk Amandaprisen i 1996.

Heavy Trip

Bøhallen kino: fre. 18. nov kl. 19.00

Sortland kino: lør. 19. nov kl. 19.00

Komedie, Musikk; 12 år; Regi Juuso Laatio, Jukka Vidgren; 92 min; Finsk med Engelske tekster; 2018 Finland

I denne offbeat komedien fra Finland sitter Turo fast i en liten landsby i Nord Finland hvor det beste i livet hans er å være vokalist for amatørmetallbandet Impaled Rektum. Det eneste problemet? Han og bandkameratene har trent i 12 år uten å spille en eneste konsert. Gutta får en overraskende besøkende fra Norge – arrangøren for en enorm heavy metal musikkfestival – og bestemmer at det er nå eller aldri. Etter en oppvarmings spillejobb setter de av gårde i bandbilen mot festival i Norge. Reisen inkluderer tungmetall, gravrøveri, vikinghimmel og en væpnet konflikt mellom Finland og Norge.