ANIMASJONSFILM

Tegnefilm, eller animasjon som det egentlig heter, er en gammel og kjær teknikk innen filmkunst. Enten det er såkalt klassisk animasjonsfilm med håndlagede tegninger eller ekte fotografier som er satt sammen bilde for bilde til en film, eller mer moderne og digitalt laget fargerike tegnefilmer, så er det mange som setter pris på denne sjangeren over hele verden, både barn og voksne.

I årets festivalprogram har vi valgt ut noe for enhver smak, både korte og flotte animasjonsfilmer beregnet på barn og to litt lengre filmer som kanskje er laget for litt større barn og til slutt en animasjonsfilm med en sterk historie om å være på flukt, en film som henvender seg først og fremst til det voksne publikummet. Vi skulle gjerne vist mange flere animasjonsfilmer, men her har vi et fint lite utvalg vi håper dere setter pris på. – Vesterålen Filmklubb

Russiske Perler

Barnekort: Russiske perler

Tirsdag 16.november kl 10.00 Møysalen, Kulturfabrikken Sortland

Åtte morsomme, poetiske og overraskende kortfilmer til de minste! Alle filmene er russiskproduserte og bruker ulike animasjonsteknikker. De er alle håndplukket fra internasjonale filmfestivaler: 

Ugla og stjerna: En ugle bor oppe i skyene og passer på stjernene. En dag faller en av stjernene ned fra himmelen, og rett i hendene på noen nysgjerrige barn.

Den gretne bjørnen: En gretten isbjørn bor alene i en igloo. En dag, får han besøk av fetteren sin, brunbjørnen. Vil du åpne igloen din for noen som vil helt andre ting enn deg?

Ånden i epletreet: En gammel mann har et vakkert epletre i hagen. En dag bestemmer et magisk plantevesen seg for å bosette seg i treet.

Ikke lett å være musketer!: En musketers jobb er aldri ferdig! Det er drager å kjempe mot, prinsesser å redde, og onde hekser som hører på heavy metal må han også hamle opp med.

Hvor mye veier en sky?: En vitenskapsmann måler skyer. En dag, kommer det en sky, som ikke lar seg måle!

Hittegods: Hva skjer med leker som blir glemt igjen på bussen?

En gaupe i byen: En natt tar kjempestore gaupa seg en tur til storbyen. Der er det mye for et kattedyr å leke med, men hva skjer når menneskene ser den?

Elefanten og sykkelen: En elefant finner en sykkel til salgs, og gjør alt han kan for å tjene nok til å kunne kjøpe den.

Aldersgrense: tillatt for alle

Språk: ingen

Varighet tilsammen: 54 min

Sjanger: Animert, Kortfilm

Sangen fra havet

Sangen fra havet:

 Onsdag 17.november kl 09.30 Møysalen, Kulturfabrikken Sortland

En «selkie» er halvt sel, halvt menneske. Hva ville du gjort hvis du fant ut at søsteren eller broren din er en selkie?

For Ben er det starten på et eventyr i en verden med alver, kjemper, myter og magi. Hans stumme lillesøster Saoirse er den siste selkien i verden, og hun må finne stemmen sin – for det er hun som skal synge havets sang, og redde alvefolket for å gå under for alltid.

Filmen går ned i havet, men ble rost opp i skyene da den kom ut. Den ble nominert til Oscar for beste animasjonsfilm, og ikke uten grunn, skal man spørre anmelderne i Aftenposten:

«Det som skiller Sangen fra havet ut fra det meste av det du kommer til å se av tegnefilmer i år, er den fantastisk fargerike og fantasirike animasjonen. Den er håndtegnet med en utrolig detaljrikdom, kreativitet, overskudd og fargerike nyanser. Bens møte med den store Seanachaí kan gi assosiasjoner til Nøkken og vår egen Theodor Kittelsen.»

Aldersgrense: 6 år
Språk: Norsk
Produksjonsår: 2014, Belgia / Danmark / Frankrike / Irland / Luxembourg

Varighet: 93 minutter

Sjanger: Animasjon

Regi: Tomm Moore  

Flukt

Flukt

Onsdag 17. november kl 20.00 Lanterna, Kulturfabrikken Sortland

Flukt er en vellaget og sterk animasjonfilm der vi tar del i historien til Amin Nawabi. Som 11-åring måtte han flykte fra borgerkrigen i Afghanistan sammen med moren og søstrene etter at faren ble arrestert og forsvant. Han forteller om flukten som tok dem til Russland, om mislykkede forsøk på å komme seg til Europa, om frykten og usikkerheten og de harde valgene de måtte gjøre i håp om å oppfylle drømmen om et bedre og tryggere liv før han til slutt ender opp i Danmark. 

Historien han forteller er ærlig fortalt uten å søke sympati, men både formen filmen er laget i og fortellingen i seg selv gjør at man virkelig føler med hovedpersonen. Her blandes flott animasjon og ekte bilder sammen til en mektig og kraftfull fortelling om hvordan det er å være 5 år på flukt og kanskje fremdeles være på flukt, mentalt sett.

Aldersgrense: 12 år
Språk:
Dansk, engelsk, fransk, russisk og dari med norsk tekst 

Produksjonsår: 2020, Danmark, Norge

Varighet: 89 minutter

Sjanger: AnimertDokumentar

Regi: Jonas Poher Rasmussen

Det levende slottet

Det levende slottet:

Onsdag 17.november kl 17.30 Lanterna, Kulturfabrikken

Fra Filmweb: «Piken Sofie blir forhekset til en gammel kvinne og virvles inn i et vidunderlig og spektakulært eventyr med en ung, kjekk trollmann, en tykk heks, en ilddemon, en kortpustet hund, en brutal krig, litt kjærlighet og sist, men ikke minst et omstreifende, levende slott!»

Klisjeen om Hayao Miyazaki og Studio Ghibli er at de er Japans Disney. Filmene som kommer derfra er, med få unntak, filmer som både passer for voksne og barn – men de lener seg ofte i den ene eller den andre retningen.

«Prinsesse Mononoke» er mer av den voksne typen. «Min Nabo Totoro» er mer barnefilm. «Det Levende Slottet» er blant de mest Disney-eske filmene i Ghiblis filmografi: Den plasserer seg fint midt i mellom. Her finner du folk som er mer enn bare gode og slemme. Her finner du både hjerte og action, og spektakulære bilder – ikke bare i slottet som gir filmen tittelen, men i et magisk klimaks som bør oppleves.

«Det Levende Slottet» er basert på ungdomsromanen «Howl’s Moving Castle».

Aldersgrense: 6 år
Språk: Norsk
Produksjonsår: 2004, Japan

Varighet: 120 minutter

Sjanger: Animert

Regi: Hayao Miyazaki

FILM I FRILUFT

FILM I FRILUFT

Lørdag 21. november kl. 17.00-18.00

Bjørklundparken
Gratis

I samarbeid med Vesterålen filmklubb, Vesterålen friluftsråd, Bjørklundparkens venner og Deadline Media, arrangerer vi Film i friluft i Bjørklundparken. Det er et arrangement som passer for hele familien. Oppmøte i Bjørklundparken, litt sør for Sortland sentrum. Mulighet for parkering ved Blåbyhallen.

Ta gjerne med matpakke/bålmat, varm drikke og kos deg en time ute. Vi vil ha filmvisning av 2 animerte kortfilmer for barn. Filmvisningen starter ca. kl. 1715. Vi fyrer opp bål og lager god stemning.

Kle deg godt og ta med sitteunderlag. Ved dårlig vær vil arrangementet bli avlyst. Følg med på Facebook/Laternafilm ettersom eventuell avlysning vil bli annonsert der.

Om filmene: Den magiske tiden (2013) regi: Kine Aune, 9 min. 

Fortellingen om den lille reinkalven som kommer bort fra mora si er basert på samisk kultur, på eventyr, legender og myter. Det er en filmfortelling om å bli født, forandre seg, leve, dø og se livet blomstre opp igjen, på nytt og på nytt.

Morgenfugl og Murmeldyr på vinterferie (2014) regi: Annette Saugestad Helland, 8 min.

Det er sommer, men det pøsregner. Mathilde kjeder seg. Hadde det vært vinter ville regnet falt som snø. Mathilde vil på vinterferie med en gang. Heldigvis er fantasivennene Morgenfugl og Murmeldyr så små at de kan dra på vinterferie i fryseren. Det blir litt av et eventyr.

Arrangementet er for barn i følge med voksne.